fbpx
Kde teď bují kultura? Kam za online zábavou

„Nudíte se? Kupte si medvídka mývala.“ A nebo se nudit nenechte a inspirujte se našimi tipy, jak čas doma v těchto dnech výživně vytěžit. Virtuálně můžete vyrazit třeba na koncert, do divadla či kina, na výstavu nebo si jen tak v klidu počíst v exkluzivně zpřístupněném obsahu médií. Čím si tedy zpříjemnit aktuální týden, kam za online zábavou?

Reklama

Koncerty v obýváku

Koncerty byly bohužel těmi akcemi, které se celosvětově kvůli šíření viru rušily jako první. Hudebníci ale naštěstí brzy vymysleli, že své show rozjedou alespoň přes live stream. Vzniklo tak například speciální vysílání #kulturažije na internetové televizi Mall.tv. Tam mají koncerty i jiná kulturní vystoupení vždy i charitativní přesah. V následujícím týdnu se můžete těšit na úterní koncert kapely Zrní, středeční WWW, čtvrteční Noisy Pots a páteční finále s legendárními PSH. Startuje se vždy v 19.35 hodin.

„Nápad na sérii online koncertů se zrodil minulé úterý v reakci na aktuální situaci. Slovo dalo slov a díky pružnosti Mall.tv se nám podařilo vytvořit aktuálně největší charitativní online kulturní festival vůbec. Kromě podpory divadelním souborům se zorganizovala i podpora pro nadace Život 90 a Červený kříž, na které se během koncertů přes Donio.cz vybírají peníze,“ popisuje hudebník Mike Trafik za BiggBoss a dodává: „První série končí v pátek 27. března naším speciálním koncertem s PSH. V dalších týdnech by pak měla následovat další série.“

Peneři strýčka Homeboye (zdroj: archiv kapely)

Live streamy pak chystají i další interpreti po vlastní ose. Příkladem je například zpěvák a skladatel Jen, který musel kvůli celostátní karanténě zrušit plánované akustické turné. Namísto něj chystá v sobotu od 17.00 hodin na svém Instagramu koncert přímo ze svého bytu. „Budu vybaven klavírem a kytarou a zahraju většinu svého repertoáru, včetně nových a dosud nevydaných písniček. Při této komorní formě si sice nezaskáčete jako v klubu, ale zato uslyšíte každou notu a slovo,“ láká fanoušky Jen.

Je libo divadlo či výstava?

V rámci #kulturažije si můžete jednoduše zajít i do divadla. Hned v pondělí tu bude k vidění derniéra Bláznivého Petříčka z La Fabriky s Táňou a Vojtěchem Dykovými. V sobotu večer si pak nenechte ujít veselou partičku kluků z divadla VOSTO5, která bude mít na programu vystoupení s názvem Společenstvo vlastníků.

Na internetu najdete také velké množství galerií a výstav, které mají tu výhodu, že jsou otevřené nonstop. Zajít můžete například do Galerie Rudolfinum, která nyní veřejnosti umožňuje nahlížet online do dvou současných uzavřených expozic. Jde o výstavu belgického umělce Michaëla Borremanse The Duck a videoprojekci dalšího Belgičana Davida Claerbouta Olympia.

Můžete nahlédnout také na webové stránky Muzea hlavního města Prahy, kde jsou připraveny ke zhlédnutí virtuální a webové výstavy. Na portálu Národní galerie Praha si pak lze on-line prohlídnout třeba sbírky Václava Hollara nebo Josefa Mánesa.

Zdroj: Pixabay

Nespočet filmů i seriálů

V období karantény nemusí strádat ani milovníci filmového promítání v kinech. Ta normální jsou sice stále zavřená, ale diváci si díky online streamu Moje kino LIVE mohou zkusit společný filmový zážitek z domova. Na představení se na dálku prodávají vstupenky, součástí bývají také úvody dramaturgů nebo debaty. Filmové novinky za poplatek pak můžete sledovat třeba v online videopůjčovně distribuční sítě Aerofilms. Dalším placeným zdrojem zábavy jsou samozřejmě třeba také oblíbené streamovací služby.

Nezapomínejte ani na čtení

Získaný čas doma můžete využít i k četbě. Že jsou knihovny zavřené? Ty virtuální ne. Využít můžete například služeb Městské knihovny v Praze, která nabízí více než 1700 titulů v elektronické podobě: českou i světovou klasiku – prózu, dramata i poezii. E-knihy jsou dostupné zdarma a ve třech různých formátech vhodných k prohlížení na monitorech, čtení na mobilech i ve čtečkách. Momentálně se také mimořádně zdarma dostanete ke všem speciálním vydání Respektu. Číst se dají na webu, v aplikacích pro Android i iOS. Případně je lze stáhnout i v PDF.

Zdroj: Pixabay

TIP na závěr

Pokud stejně jako my patříte k těm, co kromě kultury k životu potřebují také společnost, nepropadejte panice. S kamarády si můžete dát prozatím alespoň video dostaveníčko Skype, Hangouts či Messenger.

Mnoho zajímavého najdete i na našem webu! Čtěte Backslider.cz

Reklama

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa se nezobrazí.