fbpx
Význam včel: Bez nich je příroda bezmocná

Efekt motýlích křídel vysvětluje, že stačí podivuhodně malá změna k tomu, aby se spustily velké věci. Přeneseně bychom tomuto důsledku mohli říkat i efekt včelích křídel, neboť včelstvo má pro přírodu a existenci lidstva doslova nedozírný význam. V poslední době slyšíme o jeho vymírání, dokážeme však dohlédnout, v čem význam včel tkví? A jak tomuto inkubátoru života na Zemi pomoci?

Reklama

Ve světě existuje na 20 tisíc druhů včel, jež díky své fyziologii a rostlinné preferenci patří mezi nejdůležitější opylovače. Zabezpečují na 97 % opylení rostoucí vegetace, které je nutné pro rozmnožování rostlin. Včely jsou tak nezbytným článkem udržitelnosti a rozmanitosti přírody. Význam včel je tak jednoznačný – při jejich celosvětovému úhynu by došlo k nezvratnému ovlivnění mnoha ekosystémů.

Dramaticky by se například změnil lidský potravní systém. Přestože velká část potravinové produkce pochází z obilovin, které jsou opylovány větrem, existují teorie o hrozícím hladomoru. Ani při využití robotických opylovačů vynalezených v Japonsku, bychom se nevyhnuli extrémnímu nárůstu cen za mnohé druhy plodin. Velká část by jich zanikla. Pro představu se odhaduje, že mechanické opylování všech zemědělských rostlin by stálo jen ve Velké Británii 1,8 miliardy liber ročně.

Příroda je úžasná, přečtěte si 17 zajímavostí o lidském těle

Představte si celou živočišnou říši jako provázanou pyramidu. Na práci včel jsou totiž závislé i řady volně žijících živočichů živících se různými druhy trav, plody planě rostoucích dřevin a bylin. A na těchto zvířatech zase „stojí a padají“ další živočichové na vyšších úrovních. A to nejen z hlediska potravin, ale i přirozeného životního prostředí.

Kvůli používání insekticidů a herbicidů, ztrátě stanovišť, škůdcům a globálnímu oteplování se začal projevovat úhyn včel, a tak zvaný syndrom zhroucení včelstev. Z nám neznámých důvodů, které mají zřejmě co dělat se změnou klimatu, opouští včelí dělnice úly a nechávají včelí královnu s nevylíhnutými včelami napospas osudu. V některých regionech má tento efekt na vině až 90% úbytek včel. Některé druhy včel jsou dokonce vedeny jako ohrožené.

Zdroj: Pixabay

Jak pomoci včelám, a tak i sobě?

Každý, kdo má vlastní zahradu je potenciální včelí hrdina. Stačí vysazovat pestrou směs rostlin, aby zde byl dostatek kvetoucích zdrojů od jara až do podzimu. Hodí se kombinace ovocných stromů, zeleniny, hluchavek, nebo vysazení vrby, která kvete už zjara. A samozřejmě bez chemie.

Kdo chce mít od jara do podzimu krátký trávník, může kvůli včelám zkusit tak zvaný etapový střih. Jednoduše vždy poseká jen část pozemku, zatímco na tom druhém budou včelí hody. Stejně tak je možné vybudovat azyl – instalovat včelín. Ale lze i pronajmout úl se včelami medonosnými. Lze tak učinit i ve městě a odměna bude sladká.

Česká republika patří mezi největší evropské včelařské velmoci. Na 1 km² máme v průměru 8 včelích úlů. I přes tuto skutečnost stále chybí relevantní data, která by jednoznačně říkala, proč dochází k masovému úhynu včel. A jedním z kroků, jak zabránit pohromě biodiverzity, je i ambiciózní počin českých IT odborníků. Ti se rozhodli, že budou včelí úly monitorovat.

Jejich zařízení je v podstatě takový virtuální rádce včelařů. Ukazuje, co se aktuálně ve včelstvu děje, tedy například jestli je tam matka, jestli jsou včely ve stresu, jestli se chystají rojit a další. Zařízení měří zvuk, teplotu a vlhkost v úlu spolu s jeho váhou. Projektu stále chybí dostatek dat na jejichž základě bude možné vyhodnocovat, jak se v Česku včelám daří a jak jim lze pomoci. To má podpořit i sbírka na na crowfundingovém portálu HitHit.

Reklama

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa se nezobrazí.