fbpx
Objev omylem? Když se (ne)daří

Těžko si představit, že někdo chce upéct bábovku a vyjde mu „omylem“ fantastický svatební dort. Ale tak nějak si lze představit proces, při kterém různí vědci hledali odpověď na otázku a objevili něco úplně jiného. Navíc něco, co jim navždy dalo světový ohlas. Pojďme se podívat na to, jak to vypadá, když se daří v případě, že se nedaří. Jak vypadá v praxi objev omylem.

Reklama

V článku o neznámých objevitelích jsme poznali zlatý důl dvou kolegů, kteří pracovali na vývoji plastové tapety. Místo té totiž vyvinuli a později patentovali bublinkovou fólii. A jejich firemní impérium dnes dosahuje ročních tržeb v hodnotě 8 miliard dolarů. Šťastný to omyl! Kdo nikdy bublinkovou fólii nepoužil, ať hodí kamenem.

Kukuřičné lupínky

Velké objevy ale často neměly ani vysoké počáteční cíle. Na konci 19. století lékař John Kellogg se svým bratrem Williamem vytvářel dietní menu pro pacienty sanatoria v Battle Creek. Společně začali vařit pšenici, ale zapomněli ji na plotně. Když hrnec sundali ze sporáku, zjistili, že se pšenice rozdělila na vločky. Bratři je tak v duchu boje proti plýtvání směs upekli a vyrobili tak lehkou svačinku. Po dalších experimentech shledali, že stejné reakce vykazuje i kukuřice a oficiálně tak vynalezli kukuřičné lupínky.

Vazelína

Ve stejné době měl teprve 22letý chemik Robert Chesebrough na starosti vyšetřování strojních havárií v pensylvánských ropných vrtech. Problémy způsobil mazlavý derivát z ropy, který technologie ucpával. Mimo problémů si ale Robert všiml, že dělníci tento „vosk“ používají na promazávání strojů, ale třeba i na popáleniny kůže. Dlouho s materiálem pracoval a destilací nakonec stvořil v dnes mnoha odvětvích používanou vazelínu.  Takový ropně-kosmetický objev omylem.

Kardiostimulátor

V polovině dvacátého století se hned několik amerických lékařů snažilo vynalézt stroj zaznamenávající srdeční rytmus. Jeden z nich, Wilson Greatbatch, takový přístroj zkoušel vytvořit z papírové krabice. Nainstaloval do ní ale špatně odpor a na konci si všiml, že tento „pokažený“ vynález vyzařuje elektrické impulzy. To ho přimělo zamyslet se nad načasováním těchto vzruchů. A možností jimi stimulovat srdce. Místo přístroje sledujícího srdečního rytmu tak Greatbatch vyvinul kardiostimulátor. V roce 1958 byla jeho zmenšená verze poprvé úspěšně implantována psovi.

LSD

Královna všech psychedelických drog, Lysergic acid diethylamide, neboli LSD, je rovněž výsledkem omylu. Chemikálii v době druhé světové války syntetizoval a její účinky testoval Albert Hofmann. Po pěti letech farmaceutických pokusů si halucinogenem omylem kontaminoval ústní dutinu. Následovaly „závratě, neklid, bujná představivost a podivná fáze opilství“. Zároveň byl prvním, kdo později s LSD absolvoval několik plánovaných experimentů.

Viagra

Asi všichni slyšeli o náhodném objevení předchůdce antibiotické léčby – penicilinu. Méně se ví o tom, že bláznivým omylem byl i vývoj legendární modré pilulky na erekci. Původně měl lék společnosti Pfizer působit na činnost srdce. Klinická studie na 4 tisících mužích svými výsledky o pozitivním vlivu na srdeční sval nepřesvědčila. Jako nečekaně spolehlivý vedlejší účinek se ale ukázala silnější a déle trvající erekce. A nejúčinnější preparát na mužskou depresi byl na světě. Velmi důležitý objev omylem.

Teflon

Před více než 80 lety vznikl v rukou chemika Roye Plunketta materiál polytetrafluoretylen známý pod jménem teflon. Prvně byl využit při vývoji atomové bomby, poté v automobilovém, či elektrotechnickém průmyslu. Na konci 60. let 20. století byl použit na skafandry astronautů a dostal se až na Měsíc. Přesto to nebyla agentura NASA, která materiál (podle častých tvrzení) vyvinula. Plunkett původně chtěl vynaleznout chladící látku, ale místo toho stvořil materiál, který byl tepelně odolný, antikorozní a nevytvářel povrchové tření. A teflon je dodnes jedním z nejoblíbenějších povrchů pro nádobí na vaření.

Zdroj: sciencealert.com

Reklama

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa se nezobrazí.