fbpx
Neskutečné příběhy dokazující, že karma existuje

Na rozdíl od božích mlýnů bychom chtěli, aby byla karma skutečná. Abychom si za své skutky zasloužili nějakou tu přímluvu, pomoc, podporu, až ji sami budeme potřebovat. Existuje něco nadpřirozeného, místo, kde se ukládá náš životní účet? Seznam všeho dobrého, za který si zasloužíme být odměněni? A i když se říká, že „každý dobrý skutek musí být podle zásluhy potrestán“, život napsal příběhy, kde právě karma hraje hlavní roli.

Reklama

Muž se zlatou paží

Australan James Harrison prodělal ve čtrnácti letech vážný zákrok, při kterém mu byla odstraněna jedna plíce. Takovou operaci mohl zvládnout jen díky krevní bance, a proto se rozhodl, že se od své plnoletosti stane krevním dárcem. Krátce na to bylo zjištěno, že jeho krev je doslova unikátní. Obsahovala protilátky na hemolytickou nemoc plodu způsobující u novorozenců postižení, nebo i smrt. Vzápětí začal darovat krevní plazmu, díky které byl vytvářen protilék. Za 63 dárcovských let James zachránil na 2,4 milionu miminek a mezi nimi i potomka své dcery Tracey. Říká se mu „Muž se zlatou paží“.

Zdroj: CNN (Man with golden arm)

Karma mořské vody

Roger Lausier se ve čtyřech letech málem utopil. V roce 1965 utekl své matce na pláži a pokusil se v moři plavat. Spodní proud ho ale stáhl, čehož si všimla Alice Blaise a z vody jej vytáhla. Na břehu mu ještě dala první pomoc a zachránila tak chlapcův život. O devět let později Roger na pláži zaslechl zoufalé volání: „Můj manžel se topí.“ Bez rozmýšlení vzal svůj nafukovací vor a muže tonoucího v hloubce na něj vytáhl. Až později zjistil, že zachránil manžela ženy, která jej vytáhla z moře jako dítě.

Zdroj: Pixabay

Záchrana před genocidou

V roce 1941 vpadli do Sarajeva nacisté a mezi dalším židovským obyvatelstvem byla ohrožená i rodina Kaviliosových. Ta se v multikulturní zemi Balkánu nejdříve ukryla u svého muslimského přítele Mustafy Hardaga. Později byla převedena do bezpečí. O 50 let později vypukla občanská válka v Bosně a Hercegovině, při které padlo na osm tisíc muslimů. Na Hardagovy si vzpomněl izraelský pamětník holocaustu, Yad Vashem, který muslimským manželům pomohl utéct do Izraele a zachránil je tak před jistou smrtí.

Zjeneba Hardag spolu s Yadem Vashem v Izraeli. Zdroj: The World Holocaust Remembrance Center

Hra o život

Jim Becker byl od mládí velkým fanouškem amerického fotbalu a obzvláště týmu Green Bay Packers. Protože si jako válečný veterán s velkou rodinou (nakonec měl 11 dětí) nemohl dovolit lístek na jejich zápas, rozhodl se jej získat za dárcovství krve. Celé roky daroval krev a odměňoval se vstupy na zápasy oblíbeného klubu. Celých 23 let. Naneštěstí u něj pak díky darované krvi byla diagnostikována hemochromatóza, genetická mutace způsobující ukládání železa v těle nazývaná jako keltská nemoc. Jenže – jedinou léčbou této choroby je pravidelné darování krve. Dá se tak říct, že Jimovi láska k týmu doslova zachránila život.

Zdroj: Pixabay

Ten umí to a ten zas tohle…

Victor Giesbrecht se svou manželkou jel v roce 2011 přes Wisconsin, kde spatřil dvě mladé ženy marně bojovat s výměnou kola. Lise Meierové a Saře Bergové pomohl a vyrazil na další cestu. Obě dívky se posléze v opraveném vozidle vydaly stejnou cestou a náhle spatřily Giesbrechtovic auto stát u krajnice. Victor totiž dostal v rozlehlé krajině za volantem infarkt. Sara – jako ošetřovatelka – poskytla muži neodkladnou zdravotnickou péči a její přítelkyně zatím zavolala záchranáře. Pokud by muž o pár desítek minut dříve dívkám nepomohl, těžko by jej mohly na silnici dojet a zachránit mu tak život.

Zdroj: Mayo Clinic Health System

Konkurz na lásku

Christopher Dempsey se od svého kolegy dozvěděl, že shání dárce jater pro svou sestřenici. Pro ženu ve čtvrtém stádiu onemocnění jater však lékaři nemohli najít vhodného dárce z registru. Christopher se rozhodl, že vyzkouší, jestli by nemohl rodině svého spolupracovníka pomoci, a šel na testy kompatibility do nemocnice. Tam se dozvěděl, že je pro neznámou dívku vhodným dárcem. Aniž by nad tím déle přemýšlel, rozhodl se operaci podstoupit. Tím Heather Kruegerové zachránil život. Po transplantaci se setkali – a zamilovali. O dva roky později spolu vstoupili do manželství. Nikdy by se to nestalo, kdyby Christopher nesouhlasil s tím, že daruje část svých orgánů naprostému cizinci.

Zdroj: Hallmark (Home & Family)

Zdroj: listverse.com

Reklama

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa se nezobrazí.