fbpx
MOVEMBER: Měsíc, kdy mají knírky pré

K rozdílům mezi muži a ženami se od pradávna váže několik stereotypů. Oni jsou prý z Marsu, ony z Venuše. Oni prý vynikají za volantem a v domácím kutilství, ony za plotnou a ve výchově dětí. Oni údajně nepláčou, ony jsou prý nevyzpytatelné citlivky. Oni prý umírají dříve než ony – průměrně o šest let. V čem se jednotlivá tvrzení liší? Zatímco první tři spadají do kategorie předsudků a „dojmologie“, poslední bod je smutnou realitou. Muži skutečně umírají dříve. A často z důvodů, kterým jde předem zabránit. Jak? Inu, třeba knírem. Movember je měsícem, kdy mají knírky pré.

Reklama

Co dříve platilo primárně za ozdobu lidské tváře, nabírá v listopadu poslání mnohem důležitější – prevence zdravotního stavu mužů po celém světě. Abychom pochopili souvislosti, musíme se vrátit v čase. Psal se rok 2003, když dva kamarádi Travis Garone a Luke Slattery popíjeli pivo v australské městě Melbourne. Nápad, který z onoho setkání tehdy vzešel, dostal název Movember a označoval spojení slov mustache (knír) a November (listopad). Zprvu šlo pouze o snahu vrátit zašlou slávu kníru jeden měsíc v roce, později však projekt nabyl charitativní rozměr.

Z porostu pod pánským nosem se tak každoročně stává přírodní billboard upozorňující na problémy spojené s mužským zdravím, a to především rakovinou prostaty a psychickými problémy. V rámci pomoci se organizace snaží zvyšovat povědomí o zmíněných nemocech, propagovat včasné preventivní prohlídky a vybírat finance na výzkum a boj proti rakovině. Za kníratými obličeji se tak skrývá snaha o zlepšení kvality života našich nejbližších, snaha zabránit, aby nás opouštěli příliš mladí.

Vítané jsou i ženské kníry

Movemberu se mohou účastnit jak muži, tak ženy. U něžného pohlaví sice o kníru nemůže být řeč, finanční příspěvek na stránkách organizace ovšem už cestou je. Muži mají poté možností víc. Pokud se rozhodnou kráčet listopadem s vousem nad horním rtem, měla by jejich cesta začít v koupelně, kde první den v měsíci oholí celou tvář do hladka. Následujících třicet dní nechají pod nosem rašit knír a každému, kdo se nad jejich novou ozdobou pozastaví, budou ochotně vysvětlovat smysl akce. K dokonalosti pak už jen zbývá vzít peníze ušetřené za holení, nějaké přidat a přispět například na léčbu rakoviny.

Přemýšlíte, že v listopadu popustí vousům uzdu a necháte jim pod nosem pré? V tom případě máte hned několik možností, kterou cestou se vydat.

KROKEV

Knírek pěkně huňatý, zakrývající celý horní ret jako střecha zakrývá dům. Určitě ho znáte – byl to on, kdo se usadil nad rtem zpívajícím „We Are the Champions“.

Zdroj: Unsplash

FU MANCHU

Pokud na svůj obličej pozvete Fu Manchu, vězte, že vás na ulici nikdo nepřehlédne. Tento knírek se totiž vyznačuje dlouhými tenkými konci, které sahají podél úst až pod dolní čelist. Je to vous neotřelý, který vám propůjčí vzhled asijského padoucha.

Zdroj: YouTube

PYRAMIDA

Tento fešák začíná v oblasti nosních dírek a směrem dolu k hornímu rtu nabírá na šířce. Svým trojúhelníkovým tvarem připomíná (světe div se) pyramidu.

Zdroj: Unsplash

ŘIDÍTKA

Macatý uprostřed, tenký na koncích. Takový je knír zvaný řídítka. Odvážlivcům a knírkovým fajnšmekrům umožňuje velkou míru seberealizace – stačí nechat konce pěkně narůst a poté si vyhrát s „nakrucováním“ směrem nahoru. Pane Poirote? Těší nás!

Zdroj: Unsplash

PODKOVA

Chcete knírek, ze kterého testosteron přímo stříká? Tak to si podkovu zamilujete. Začíná nad horním rtem, pokračuje podél úst a finišuje na spodní čelisti. Je tak hustý, jak jen knír může být. Tenhle fešák má prostě „koule“.

Zdroj: Unsplash

KARTÁČEK

Sídlí pod nosem, má tvar obdélníku, je drobný, huňatý a od 40. let minulého století také velmi neoblíbený. Tím bychom jeho kapitolu uzavřeli. Některé knírky zkrátka znovu vídat nechceme.

Zdroj: Wikimedia

Reklama

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa se nezobrazí.