fbpx
11 nejlepších zahraničních komedií za posledních 60 let

Co divák, to vlastní unikátní výběr komediálního mixu. Jak také srovnávat humor snímků Borat a Připoutejte se, prosím!? Který snímek vybrat z plodné produkce genia Woodyho Allena? Lze rozsoudit dva extrémní názorové póly na montypythonovský humor? Proto jsme připravili první třídu základního vzdělání filmové komedie a těšíme se na vaše názory, o jaké snímky by se měla rozrůst.

Reklama

Někdo to rád horké (1959)

Slavná komedie z doby prohibice pojednává o dvou hudebnících, jež se na útěku před gangstery v přestrojení připojí k ženskému orchestru a vyrazí s ním na turné. Přestože Psí dečka má své komplice všude, větším problémem „Josephine“ a „Daphne“ se stane charismatická zpěvačka Sugar v podání Marylin Monroe. A to se její postava ve scénáři původně neměla ani objevit. Jazz, atmosféra konce dvacátých let v Americe a strhující herecké výkony Jacka Lemmona a Tonyho Curtise dělají z komedie kult.

Někdo to rád horké, distribuce Bontonfilm

Velký flám (1966)

Legendární komedie s Louisem de Funèsem v jedné z ústředních rolí vypráví o posádce britského bombardéru, která se v době druhé světové války potřebuje dostat z Němci okupované Francie. Předzvěstí filmového úspěchu byla po premiéře už samotná návštěvnost francouzských kin, která odehrála 17,2 milionu představení této komedie. Její návštěvnost překonal až Cameronův snímek Titanic v roce 1997.

Velký flám, distribuce H.C.E

Nebožtíci přejí lásce (1972)

Sedminásobný oscarový režisér Billy Wilder představuje příběh starostlivého a poněkud upjatého Američana. Ten se vydá zařídit repatriaci svého tragicky zemřelého otce z Evropy. Na místě se v průběhu absurdních situací ukáže, že nic není tak, jak vypadá… Legendární Jack Lemmon, kulisa slunné Itálie a laskavý humor potěší při chřipce v posteli, na Vánoce i v neděli. A potěší i český dabing ze staré školy.

Nebožtíci přejí lásce, distribuce Magic Box

Záměna (1983)

Ambiciózní obchodník a pouliční šejdíř si musí ze dne na den vyměnit své životní role kvůli sázce dvou arogantních boháčů. Tento experiment přinese oběma aktérům spoustu dosud nepoznaných situací a po odhalení celého podvodu i možnost se právoplatně pomstít. Mimochodem původní název filmu měl v originále znít „Black and White“. Z pochopitelných důvodů byl změněn na „Trading Places“. Film byl natočen ve zlatém období holywoodské komedie, kdy vznikly snímky jako Bláznivá střela, Policejní akademie, Policajt z Beverly Hills, nebo Cesta do Ameriky.

Záměna, distribuce H.C.E.

Krotitelé duchů (1984)

Dneska už klasická komediální duchařina třech nezaměstnaných parapsycholozích, kteří zachraňují New York od vzrůstajících paranormálních jevů. Mimochodem jejich udávané telefonní číslo bylo reálnou telefonní linkou na dva manžele, kteří po premiéře měli stovky hovorů s poptávkou krotitelů duchů a vymítačů ďábla.

Krotitelé duchů, distribuce Bontonfilm

Návrat do budoucnosti (1985)

Excentrický vědec Emmett Brown vynalezne stroj času a spolu se studentem Martym McFlyem se vrátí o třicet let, a protože narazí na minulost sebe samých, mají dost práce vše uvést do správných kolejí. Režisér Rober Zemeckis je zárukou. Jeho famózní snímky Forrest Gump, Smrti jí sluší, či Honba za diamantem doplňuje sci-fi trilogie o cestování v čase.

Návrat do budoucnosti, distribuce Bontonfilm

Princezna Nevěsta (1987)

Celý příběh od scénáristy Williama Goldmana, který je autorem známých filmů jako Maverick, Butch Cassidy a Sundance Kid, Všichni prezidentovi muži či Stepfordské paničky, vypráví svému nemocnému vnukovi slavný detektiv Colombo – Peter Falk. Velká láska, nebezpečenství, intriky, odvaha, fantastická zvířata, trpaslíci, obři, drama, humor a krásná princezna v podání mlaďounké Robin Wright. Dobrodružná pohádka potěší díky bizarním vtipům i dospělé diváky. Ostatně, i u vás doma zdomácní zkratka HNV 😉

Princezna nevěsta, distribuce Magic Box

Na Hromnice o den více (1993)

Egocentrický Phil doslova uvízne v jednom pracovním dni v městečku Punxsutawney. Každé ráno začíná stejný a tentýž den, ale jediný, kdo si to uvědomuje je on sám. Nejdříve je v šoku. Pak své situace zneužívá. A nakonec najde nejlepší způsob, jak správně využít každou minutu nikdy opakujícího se dne. Šťávička ze zákulisí, do hlavní role byl zvažován Tom Hanks, Chevy Chas, Steve Martin nebo John Travolta.

Na hromnice od den více, distribuce Bontonfilm

Drž hubu! (2003)

Chladný kriminálník Ruby se na vězeňské cele ocitne s ukecaným „obecním blbcem“ Quentinem, jenž získá dojem, že Rubyho mlčení znamená přátelství. Naplánuje tedy útěk a Rubyho „vezme“ s sebou. Začíná tak kolotoč vtipných situací pramenících z dobrosrdečné hlouposti v podání Gérarda Depardieu v synergii s nevěřícností a leckdy zoufalstvím Jeana Rena. Tradiční francouzská komedie v moderním hávu je osvěžujícím příspěvkem filmového humoru nového tisíciletí.

Drž hubu!, distribuce H.C.E.

Horší než smrt (2007)

I přestože se o mrtvých mluví jen dobře, je to otázka času, kdy se rodinný pohřeb strhne v lavinu obvinění, hysterie, odkrývání kostlivců a křivd. Film podle divadelní hry není skoupý na vtipné dialogy, dobré herecké obsazení i nečekané zvraty. Jen pozor, americký remake z roku 2010, v němž hraje postavu trpaslíka taktéž Peter Dinklage, je oproti originální verzi v koprodukci Britů, Němců a Nizozemců jen slabý odvar.

Horší než smrt, distribuce Codi

Big Lebowski (2008)

Hodně specifický humor režisérských bratrů Coenů představuje příběh povaleče Jeffa „Dude“ Lebowského, který je kvůli shodě jmen donucen předat výkupné za svého jmenovce. Skutečný problém pak nastane, když peníze na výkupné ztopí Jeffův kamarád Walter. Film je zářnou ukázkou toho, co může způsobit láska ke koberci.

Big Lebowski, distribuce Bontonfilm

Reklama

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa se nezobrazí.