fbpx
Pusťte se do inventury svého času

Občas se neuvědoměle soustředíte jenom na to, co musíte a… zapomínáte na věci, na které se soustředit chcete. Ne v onen konkrétní den, ale v daném měsíci, roce, životním období. Ale co vlastně takový jeden měsíc ve vašem životě znamená? Jak dlouhým je prvkem, a co v něm chcete dokázat? Je cílem „jen“ přežít? Okrádáte se i vy tím, že pro život nemáte dlouhodobou strategii?

Reklama

Základní motivací, jak překonáváte ranní vstávání, náročný pracovní den, nebo dlouhé čekání na vlak je disciplína, neschopnost vymanit se z rutiny a vidět život jako výsledek série svých rozhodnutí. Stát si za nimi a považovat je za součást pozitivního vývoje. Přemýšlíte ale o svém dlouhodobém vývoji vůbec?

Týden, dva, tři, ve kterých pět pracovních dní ve vidině volného víkendu „nějak“ přečkáte. Život je dlouhý a motivovat se k jeho zefektivnění je těžké. Ale co když těch týdnů ve skutečnosti nemáte tolik, kolik by se mohlo zdát? Možná vás k tomu může přesvědčit přehled života v kostce./

Podívejte se na následující graf. Pokud se nedožijete nadstandardně vysokého věku, je v něm celý váš život rozložený na týdny. Období dětství, kdy si tak málo vážíte bezstarostnosti toužíte po dospělosti a s ní spojené volnosti. Mládí, kdy si ne vždy uvědomujete, jak závažná děláte rozhodnutí.

A konečně pracovní život v aktivním věku, kdy se setkáváte s řadou překážek a už se cítíte moc staří na zásadní změny. Vidíte zde červený bod označující dovršení plnoletosti, věku prvního sňatku, porodu prvního dítěte, prvního rozvodu a věku úmrtí (průměrné statistické údaje života muže a ženy v ČR).

Stejný graf lze použít i v dalších životních konsekvencích. Věděli jste, že Alžběta II. nastoupila na britský trůn ve věku 27 let? Premiéra Figarovy svatby se odehrála v Mozartových 30 letech. Třicet šest let bylo Einsteinovi, když představil obecnou teorii relativity a ve stejném věku vydala Jane Austen knihu Pýcha a předsudek. Ve třiačtyřiceti Wichterle patentoval vynález kontaktních čoček. A co jiné slavné věkové mezníky?

Přestože se život zdánlivě zdá dlouhý, tváří v tvář vidíte, že je jasně počitatelný. To je všechno, co jste dostali. S tím můžete nakládat. Každý z těchto týdnů je váš klenot. Ve chvíli, kdy jej budete leštit a opečovávat, zajistíte si nejen plně využitou každou chvíli, ale i spokojenost. Nadhled. Můžete tak z něj vytěžit maximum.

Se svým časem můžete nejlépe nakládat dvěma způsoby. Buď si jej vychutnáváte a těšíte se jím. Druhá možnost vyžaduje větší sebezapření, ale nese výsledky do budoucna. Budování budoucnosti je nejlepší časovou investicí.

Žít přítomností i budoucností najednou

Jinak řečeno, buď jste šťastní, nebo pracujete na tom, abyste v budoucnosti šťastní byli. Ideálně samozřejmě užíváte oba způsoby trávení volného času – jeho spokojenou spotřebou i kroků pro lepší zítřky. Příkladem může třeba být práce, kterou milujete. Nejen, že vás baví, ale zároveň zvyšujete svou kvalifikaci.

Užívání si bez výhledu na budoucnost je krátkozraké – když například utratíte všechny své úspory tím nejzábavnějším způsobem, dohoní vás takové rozhodnutí, jakmile se vám porouchá lednička, nebo bojler na teplou vodu. A naopak pokud se jen trápíte s výhledem na budoucnost – dlouhodobě přicházíte o motivaci a štěstí se zdá být v nedohlednu. A samozřejmě nejhorším způsobem, jak svůj poklad využít je, že neděláte věci, které vás činí šťastnými, ani nic pro to, aby se to změnilo.

Prokrastinace žere čas i sebevědomí

Samozřejmě všichni čas od času procházíme různě dlouhými obdobími (hodiny, dny i týdny), kdy z různých důvodů podléháme pohodlnosti, nechuti až frustraci. Ale snažit se takový čas minimalizovat je cestou ke štěstí. A k úspěchu. Ostatně řada motivačních publikací, přednášek a mobilních aplikací se dnes věnuje prevenci tohoto jevu, pro který se vžil počeštělý termín prokrastinace. Neděláte to, co byste chtěli, a neděláte to, co byste dělat měli.

Jedním ze způsobů, jak s prokrastinací bojovat je vytvořit vlastní akční plán. Dlouhodobou strategii pro svůj život, jeho zkvalitňování a dělání sám sebe šťastným. K tomu může dopomoci i osobní týdenní graf. Stáhnout (a následně vyplňovat) si ho můžete ZDE a máme hned několik tipů, jak k tomu přistoupit:

  • Označte týden, ve kterém se nacházíte a zabarvěte všechny ty minulé. Označte zde všechna minulá období (studium, období jednoho zaměstnání v jedné firmě/na jednom místě…) i významné milníky (plnoletost, stěhování od rodičů, kdy jste si vzali hypotéku, nebo termín sňatku…).
  • Nejdříve se zamyslete, jestli jste s tímto dosavadním prožitým časem spokojení. Jste tam, kde jste chtěli být? Uspokojuje vás práce i osobní život? Jak hodnotíte sami sebe? Co vás udělá v budoucnosti šťastným? V první části vás zřejmě napadne několik věcí, které budete chtít plánovat do budoucnosti. Nerozhodujte předem, jakou časovou dotaci těmto aktivitám přidělíte. Komunikativní angličtině se můžete naučit za jeden rok, ale může to při práci a rodinném životě trvat i dva roky. Proto si označte termín, kdy začnete, ať ve svém plánu pořád vidíte, do jakého projektu jste se pustili.
  • Chcete si renovovat bydlení? Šetřit na dovolenou? Studovat nějaký obor? Nebo změnit práci? Rozdělte své úkoly na jednotlivé části a naplánujte si jejich začátek. Ten nemusí být v jednom týdnu. Přepálený začátek znamená větší šanci na neúspěch.
  • Vyplňujte si jakýsi deník svého vývoje. Ke každému týdnu uveďte jednu věc, která jej definovala. Takový obsah může vypadat takto: „Hledání kurzu AJ. První kurzy AJ. Nemoc. Deadline v práci. Jednička z AJ testu.“ Pomůže vám to tak udržet povědomí o své osobní evoluci, bude varovat před prokrastinací a můžete se s plánem těšit z úspěšných kroků.

Při každém plánování vězte, že jsou to vaše pole a záleží jen na vás, co na nich zasadíte. Stejně jako vy se rozhodovaly i všechny osobnosti, které můžete obdivovat. A konečně nezapomínejte na to, že neúspěch není konečnou. Každý týden, každý měsíc a půlrok je novým začátkem a možností být spokojenější než v tom minulém. Inspirujte se třeba při čtení o slavných osobnostech, které herecký svět objevil až ve zralém věku.

Zdroj: waitbutwhy.com

Reklama

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa se nezobrazí.